środa, 8 czerwca 2016

Filet z indyka w sosie miodowo-sezamowym




Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem. Wybaczcie tę monotonię, obiecuję że następny post będzie o zupełnie odmiennej tematyce :)

Po ostatnim kulinarnym wpisie pewnie zauważyliście, że należę do osób lubiących słodko-słone potrawy. Stąd też mój pomysł na obiad – pierś z indyka w sosie miodowo-sezamowym, podana z komosą ryżową i sałatką. Zapraszam!


Składniki:


Mięso:

pierś z indyka/kurczaka – 200 g
musztarda – łyżka
miód  – niecała łyżeczka
pasta tahini – łyżka
serek naturalny – 2 łyżki (50 g)
olej - łyżka
sól, pieprz, papryka słodka


Sałatka :

szpinak – 2 garście
oliwki – 6 sztuk
pomidor
ser feta – 30g
truskawki – 5 sztuk


Sos do sałatki :

oliwa z oliwek – łyżka
miód  - pół łyżeczki
sok z cytryny – łyżeczka
pieprz


Przepis :


Pierś z indyka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy musztardę i przyprawy, mieszamy. Przygotowany filet wkładamy do lodówki na minimum półtorej godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i kładziemy na nią naszego indyka, dolewamy 1/3 szklanki wody i przykrywamy. Całość dusimy przez około 25 min, od czasu do czasu dolewając wodę, aby nie przypalić mięsa.

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Na talerz kładziemy liście szpinaku, dodajemy resztę składników. W małej miseczce łączymy oliwę, miód, sok z cytryny i pieprz,. Przygotowany sos dodajemy do sałatki.

Na wyłączoną już patelnię z filetem dodajemy miód i pastę tahini, mieszamy. Do powstałego sosu dołączamy serek naturalny.


Mięso polecam podawać z komosą ryżową, która świetnie podkreśla sezamowy aromat potrawy!


16 komentarzy:

  1. Mmm uwielbiam tak podaną pierś z kurczaka, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo często marynuję mięso w musztardzie i miodzie, ale z tahini jeszcze nie próbowałam :) Komosy także nie jadłam. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio jeżeli smażę mięso to wcześniejsza marynata z musztardy jest u mnie obowiązkowa. Komosa ryżowa ma według mnie orzechowy posmak, polecam spróbować ;)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie, nigdy nie jadłam indyka, zwykle decyduję się na kurczaka podanego w podobny sposób, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filet z indyka smakuje podobnie do tego z kurczaka, może jest bardziej suche ;)

      Usuń
  4. Nigdy w życiu nie jadłam indyka i już pewnie nie zjem, ale sałatką bym nie pogardziła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka mimo że jest prosta to dorównuje indykowi :D

      Usuń
  5. Wygląda na prawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się, że z początku wygląd tej potrawy mnie zniechęcił i zastanawiałam się czy powinnam publikować ten wpis :)

      Usuń
  6. Super potrawa - wartościowa i bogata w tyle smaków i zdrowych składników. Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Wartościowe i zdrowe potrawy smakują nawet lepiej :)

      Usuń
  7. Bierzemy komosę (jest przepyszna) i sałatkę :D Mięsko akurat nie dla nas ale przepis fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak komosa jest świetna! Bardzo dziękuję :) Bez mięsa też będzie smacznie, zawsze można wzbogacić potrawę wegańskimi kotlecikami ;)

      Usuń