niedziela, 11 września 2016

Pomysły na zdrowe i łatwe potrawy ze śliwkami


Był już wpis z pomysłami na cukinię, czas na kolejny skarb lata-śliwki! To właśnie śliwki co roku osładzają mi ostatnie letnie dni. Niewątpliwie są to moje ulubione owoce. Soczyste, słodkie, o idealnej strukturze. Można z nich robić sosy, dżemy, koktajle. Idealnie nadają się do pieczenia jak i do nadziewania. W połączeniu z czekoladą są istną poezją!



Pieczony pudding kukurydziany 




Składniki:

Kasza kukurydziana – 45 g
Mleko ryżowe – 200 ml
Proszek budyniowy – 15 g
Śliwki – 200 g
Opcjonalnie słodziło
Cynamon

Przepis :

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W kokilkach umieszczamy pokrojone śliwki. W garnku gotujemy 150 ml mleka ryżowego, dodajemy kaszę kukurydzianą, cynamon i ocjonalnie słodziło. Kiedy kasza wsiąknie płyn, wyłączamy palnik. Do szklanki wlewamy 50 ml mleka ryżowego, wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy, całość łączymy w garnku z kaszą, gotujemy jeszcze przez chwilę. Masę przelewamy na umieszczone w kokilkach śliwki. Pudding pieczemy przez około 25 minut.





Jednoporcjowa tarta z ricottą i śliwkami na owsianym spodzie









Składniki:

Spód:
Płatki owsiane – 60 g
Masło klarowane – 10 g
Mleko ryżowe – 30 g
Żółtko
Szczypta soli
Opcjonalnie słodzidło


Krem :
Ricotta – 125 g
Proszek budyniowy – 10 g
Ksylitol – 8 g
Bialko


+ Śliwki , cynamon

Przepis:

Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera na drobny pył. Uzyskaną mąkę owsianą przesypujemy do miski, dodajemy masło klarowane i ucieramy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto dokładnie rozprowadzamy na małej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 12 minut w 180 stopniach.

Ricottę, białko i ksylitol łączymy za pomocą miksera. Wsypujemy proszek budyniowy i ponownie miksujemy. Masę przekładamy na wcześniej upieczony spód . Na wierzch kremu układamy plasterki śliwek i posypujemy je cynamonem. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.



Spaghetti ze śliwkowym sosem czekoladowym




Składniki:

Makaron ryżowy nitki – 50 g
Śliwki – 300 g
Kakao – 15 g
Gorzka czekolada – 10 g
Opcjonalnie słodzidło


Przepis: 

Do rondelka wrzucamy pokrojone śliwki, dolewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Rondelek zdejmujemy z palnika. Miękkie już śliwki ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy kakao i ponownie gotujemy, tym razem bez pokrywki do uzyskania dość gęstej masy. W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy, odcedzamy , a następnie dodajemy do rondelka z czekoladowym sosem. Całość przekładamy do miseczki i posypujemy gorzką czekoladą.


Też uwielbiacie śliwki? W jakiej wersji najczęściej je przyrządzacie? 

Życzę Wam spokojnej niedzieli :) Nabierzcie siły na nowy tydzień!

54 komentarze:

  1. Super ciekawe przepisy :) Dorwę Ricottę i koniecznie wypróbuję ten przepis na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ^^ Ricotta to mój ulubiony produkt nabiałowy, można z niej zrobić takie pyszności ;)

      Usuń
  2. Wszystko wyglada przepysznie ;D Obserwuję ;)
    Pozdrawiam ♥ #Smile
    Nasz blog - klik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, również pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Nie przepadam za śliwkami, ale to wszystko wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Jesteś pierwszą osobą, od której dowiedziałam się, że nie lubi śliwek ;) Jednak Ciebie rozumiem. Ja nie lubię malin, ale ostatnio jest ich tyle na mojej działce, że jem je by się nie zmarnowały.

      Usuń
  4. Śliwki rzadko goszczą w moim jadłospisie, a jesli już to robią, to w knedlach. Tym spaghetti to mnie bardzo zaskoczyłaś! W życiu bym nie wpadła na taki pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Knedle ze śliwkami to jeden z moich ulubionych klasyków, chyba zrobię je nawet niedługo, trzeba korzystać z sezonowych owoców :)

      Usuń
  5. Wow, super przepisy :) takie zupełnie z innej strony podejście do śliwek. Lubię śliwki, ale nie są to moje ulubione owoce, za często zdarza mi się kupić robaczywe i potem się zrażam. Nie mniej Twoje przepisy są wspaniałe i warte wypróbowania. Zwłaszcza przyciąga mnie tarta ! Taki pudding uwielbiam. W ogóle jestem fanką kaszy kukurydzianej :) Spaghetti - dla mnie bomba - już widzę minę moich najbliższych, gdy serwuję im takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że każde danie przyciągnęło Twoją uwagę! Ja już jestem odporna na widok śliwek z nieproszonym gościem, od razu takie wyrzucam i zapominam o całej sprawie ;D Kasza kukurydziana kojarzy mi się z dzieciństwem, bardzo lubię do niej wracać ^^

      Usuń
  6. To spaghetti kusi :D Śliwek nigdy dość! To jeden z moich ulubionych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to piona! ^^ Śliwki to te owoce, przy których nie mam limitu ograniczenia ;D

      Usuń
  7. pudding-koniecznie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale u ciebie dzisiaj apetycznie :) wszystko bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile świetych przepisów ;) Jest w czym wybierać bo wszystko kusi :) A na takie spaghetti to chyba bym nie wpadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spaghetti powstało spontanicznie, jakieś 2 lata temu. Słyszałam wiele pochlebnych opinii o czekoladowym sosie ze śliwek, więc zdecydowałam się taki zrobić i dodać do niego kaszę jaglaną. Kaszy było bardzo mało, dlatego postanowiłam zastąpić ją czymś innym. Padło na makaron ryżowy ;)

      Usuń
    2. Czekoladowy sos śliwkowy musi być pyszny tak samo jak czekośliwka :D

      Usuń
  10. To spaghetti musi być bardzo słodkie i sycące ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkie trzy propozycje bardzo oryginalne :) szczególnie tartę bym wsunęła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierz mi, że dosłownie ją wsunęłam w krótkim czasie, mimo, że zwykle jem wszystko bardzo wolno ;D

      Usuń
  12. Ja śliwki uwielbiam i najczęściej jem je same albo dodaję do placków. Z Twojego wpisu najbardziej podoba mi się tarta i chętnie zjadłabym taką na jutrzejsze śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki same w sobie są przepyszne, też często jem je bez żadnych dodatków. Najczęściej jednak dodaję je do dania i jem je same na ,,deser" po owym daniu :D

      Usuń
  13. Właśnie od kilku dni raczymy się śliweczkami :D Potrafimy zjeść po 2 kilogramy przy jednym posiedzeniu xD
    Makaron może wygląda jak wygląda ale to właśnie jego smaku jesteśmy ciekawe najbardziej! :D
    My aktualnie te owoce głównie jemy solo ale zaraz będziemy mieć ich tyle, że produkcja powidełek ruszy pełną parą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od śliwek ciężko jest się oderwać! Wchodzą jak w masło :D Także najczęściej jem śliwki bez dodatków, takie najbardziej mi smakują, ale kurcze no tak wciągają xD Powidła tradycyjne, czy z jakimiś dodatkami typu kakao? :)

      Usuń
    2. Od kilku dni robimy powidła i śliwki to już nam uszami wychodzą xD
      Same śliwki, ewentualnie z cynamonem :P

      Usuń
  14. Ja śliwki lubię, ale tylko w wersji podstawowej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. spagetti ze śliwek?:D a to dobre xd

    OdpowiedzUsuń
  16. Za śliwkami nie przepadam ale w takiej kombinacji na pewno bym zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Spaghetti na słodko jeszcze nigdy nie jadłam coś nowego ;p

    OdpowiedzUsuń
  18. Pudding kukurydziany wygląda przepysznie. Spaghetti na słodko nie za bardzo lubie. :/

    OdpowiedzUsuń
  19. A mnie zaciekawił ten ostatni [przepis no ciekawe jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkie są tak bardzo apetyczne, że aż ślinka leci. Uwielbiam śliwki <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Najbardziej chciałabym spróbować puddingu kukurydzianego :D Wygląda smakowicie, może się skuszę żeby wykonać ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się skusisz! :D

      Usuń
  22. Bardzo ciekawe przepisy :) Uwielbiam śliwki pod każdą postacią :) Drugi przepis może wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne i zdrowe! A to dobrze, bo właśnie zaczęłam od dziś odchudzanie :)
    Najbardziej to chyba lubię śliwkowy kompocik.
    Pozdrawiam,
    http://tamczytam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę, że moje przepisy pomogą Ci właściwie przejść proces odchudzania :) Od lat nie piłam śliwkowego kompotu, nawet nie wiem czy jeszcze robią go moje babcie ;)

      Usuń
  24. uwielbiam śliwki a ta tarta prawie do mnie przemówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  25. O to coś dla mojej mamy, ja śliwek unikam, a ona może je kilogramami jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  26. mm pycha ;D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Również uwielbiam nasze polskie śliweczki <3 Wszystkie Twoje dania zapowiadają się bardzo pysznie! Szczególnie ten omlecik :)

    OdpowiedzUsuń
  28. nie pozostaje nic innego jak jeść

    OdpowiedzUsuń
  29. Jestem miłośniczką śliwek- i najbardziej lubię takie posne, bez żadnych udziwnień :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Czekośliwka z makaronem, omg to jest genialne *^*

    Śliwki- i już wiesz że idzie jesień <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest zacne ;D
      Widzę, że lubisz jesień :)

      Usuń
  31. ja uwielbiam drożdżówkę ze śliwkami - mój numer !
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  32. Spróbowałabym wszystkiego, ale to spaghetti wygląda najbardziej oryginalnie!

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetne przepisy! Zachwyciłaś mnie tą tartą ^_^

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie ma nic wspanialszego od produktów sezonowych :) Spagetti bardzo ciekawe, ale moje serce podbiła tarta

    OdpowiedzUsuń