wtorek, 14 lutego 2017

Śniadaniowy serniczek bez białego cukru na owsianym spodzie




Dwuskładnikowe ciasteczka zostały ciepło odebrane, co zmotywowało mnie do dalszego eksperymentowania z wypiekami. Spróbowałam więc swoich sił w przygotowaniu zdrowego sernika. Wymaga on więcej czasu i pracy, niż wspomniane ciastka, ale zapewniam Was, że efekt końcowy jest tego wart. Zawarte w dzisiejszym śniadaniu płatki owsiane, serek i jajko gwarantują uczucie sytości na wiele godzin, natomiast dżemy prozdrowotne Łowicz działają korzystnie na nasz układ odpornościowy i dodają nam energii. Serniczek jest mięciutki, nie kruszy się, ma lekko budyniową strukturę, ale nie jest gumowaty. Jego warstwy to zgrane trio o delikatnym, wyważonym smaku.

Składniki:

Warstwa górna

Dżem Łowicz 100% z owoców Czarny Bez - 40 g
Żelatyna - 6 g
Woda - 3 łyżki
Serek naturalny, gęsty - 30 g

Warstwa serowa

Serek naturalny, gęsty - 100 g
Budyń - 15 g
Jajo
Ksylitol lub inna substancja słodząca do smaku

Owsiany spód

Płatki owsiane - 50 g
Dżem Łowicz 100% z owoców Dzika Róża - 40 g
Woda - 2 łyżki

Przepis :

Roztrzepujemy jajko. Następnie blendujemy płatki owsiane . Uzyskaną mąkę owsianą przekładamy do miski, dodajemy dwie łyżki roztrzepanego jajka, dżem Łowicz 100% z owoców Dzika Róża i 2 łyżki wody. Całość łączymy za pomocą łyżki. Uzyskane ciasto przekładamy do małej foremki (u mnie 12 cm x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy  w 180 stopniach przez około 8 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową: roztrzepane wcześniej jajko miksujemy z serkiem naturalnym, budyniem i słodzidłem.
Kiedy owsiany spód się upiecze, przelewamy na niego przygotowaną masę serową. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika aby wystygło. Przygotowujemy warstwę górną : żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody, dodajemy do niej dżem i serek naturalny. Wszystko dokładnie łączymy. Kiedy masa nieco stężeje, przekładamy ją na warstwę serową (ważne, by ciasto było już zimne). Serniczek przekładamy do lodówki na całą noc.




21 komentarzy:

  1. Wypiek nie dla mnie, ale wygląda pysznie - podoba mi się taka warstwowość, a przepis na owsiany spód może kiedyś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalejesz ostatnio w kuchni :D Uwielbiam serniki i chętnie bym taki spałaszowała ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać z tej możliwości szaleństwa :D

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie, ale mi smaka narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniczki. :-) Wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Na osłodzenie w walentynki jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik na śniadanie? ZAWSZE :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mnnnnn , ale bym zjadła !! Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo to też mogłabym wypróbować :) teraz do kawusi ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Eksperymenty wychodzą Ci świetnie, wiec nie przestawaj :) Z pewnością taki serniczek smakuje wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka dni jestem poza domem, ale w weekend postaram się znowu poeksperymentować ;)

      Usuń
    2. Już nie mogę się doczekać co z tego wyniknie ;D

      Usuń
  10. Zdrowo, lekko i pysznie ! Poproszę o taki z dostawą ! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłabym, aż by mi się uszy trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto na śniadanie? Jestem za:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie teraz mamy najbardziej ochotę na sernik z takimi warstwami. Nie raz marzymy wręcz o kostce serowej bez żadnych dodatków w postaci spodu ale tym razem twój warstwowy serniczek chodzi nam po głowie ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej by było zrobić pół na pół. Kobieta zmienną jest :D

      Usuń
  14. pycha! ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, już sam widok powoduje, ze ślinka mi cieknie :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń