niedziela, 9 lipca 2017

Fit proteinowe ptasie mleczko bez odżywki białkowej

We wpisach, w których zamieszczałam przepis z odżywką białkową, często pisaliście że nie używacie tego produktu. Postanowiłam więc nie lekceważyć Waszych komentarzy i przygotować coś słodkiego, a zarazem sycącego i nie zawierającego białka w prochu.

Wybór padł na ptasie mleczko w słoiku. Jest to kolejny przepis - eksperyment. Aby uzyskać efekt pianki, postanowiłam wykorzystać w nim aquafabę (mogliście się z nią spotkać w tym przepisie) . Przed zabraniem się za przepis, w mojej głowie pojawiło się wiele pytań - czy zyskam efekt pianki, czy zapach aquafaby nie bedzie wyczuwalny, czy to w ogóle będzie zjadliwe? Po moich wątpliwościach nie było ani śladu, gdy tylko spróbowałam tej słodkiej chmurki! Warto eksperymentować!


Składniki

Jogurt wysokobiałkowy z Pilosa - 2 sztuki * (150g x 2)
Aquafaba - 100 ml
Żelatyna - 15 g
Dowolne owoce
Słodzidło do smaku
Aromat/ekstrakt waniliowy/ kawa - koniecznie któryś z trzech!
opcjonalnie - czekolada, orzechy, płatki

 * to nie reklama, wybrałabym te jogurty ze względu na wysoką ilość białka

Przepis

Aquafabę ubić na sztywną pianę (mi zajmuje to około 8 minut). Odstawić do lodówki. Do oddzielnej miski dodać jogurt, aromat/ekstrakt/kawę i słodzidło, dokładnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklani gorącej wody. Miksując jogurt na najwyższych obrotach dolewać powoli żelatynę (ważne żeby sprawnie miksować, inaczej żelatyna szybko stężeje i w masie zrobią się grudki). Do miski z połączonym jogurtem i żelatyną dodać ubitą aquafabę. Wszystko połączyć miksując na małych obrotach. Miskę odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie dodać drobne lub pokrojone duże owoce i opcjonalnie inne dodatki. Całośćdokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Masę przełożyć do słoika/miseczki. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Wskazówki

Lepiej dodać więcej słodzidła niż mniej. Aquafaba jest lekko słona a jogurt ma kwaśny posmak, dlatego należy zbić te smaki słodyczą.

Smacznego!

 wersja z aromatem migdałowym, truskawkami, brzoskwinią i czekoladą

wersja z kawą, brzoskwinią, gruszką i czekoladą


24 komentarze:

  1. Jak będę mieć możliwość, to przetestuję :D Aquafaby nigdy nie wykorzystywałam, ale lekko słony smak świetnie podkreśla słodycz :)

    Wygląda obłędnie puszyście <3 Boże, dlaczego wyjechałaś z Wawy?! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja! Zazwyczaj dodaje się do słodkich wypieków szczyptę soli, tutaj już jest to zbędne ;)
      Haha, ale chcę wracać! :D

      Usuń
  2. I'm following you now. Visiting you back! Thanks for your comment. Waiting for more content in the page.
    Greetings!
    https://chicporadnik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wychodzą Ci te eksperymenty :) Wygląda tak delikatnie, puszyście i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Część eksperymentów oczywiście nie wychodzi, ale w kuchni bardzo szybko człowiek uczy się na błędach :)
      I takie też jest ;)

      Usuń
    2. Oj tam nie wychodzi... moze wychodzi, tylko autor eksperymentu jest niezadowolony? :D
      To właśnie dzieki takim eksperymentom powstało wiele smacznych potraw, przekąsek itp. ;) Brawo za pomysłowość :)

      Usuń
  4. Ptasie mleczko wyglada przepysznie z ogromną chęcią bym takie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju, ale to super wygląda! Muszę spróbować bez żelatyny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez żelatyny wyjdzie krem, chyba że zastąpisz żelatynę agarem ;)

      Usuń
  6. Do Aquafaby robiłyśmy podchody jak do jeża :P Ale ostatecznie przekonałyśmy się do niej (robimy ją też w wersji domowej). Deser na pewno ma zarąbistą strukturę :D A i dodatki można zmieniać jak się podoba :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to podchodzę do zrobienia domowej aquafaby jak do jeża ;D

      Usuń
  7. sama chętnie wypróbuję przepis, nie jadłam jeszcze takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Deser w kwestii składu nie dla mnie, ale wygląda genialnie - cudną piankę stworzyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczna propozycja :) Chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę obłędnie i bardzo puszyście. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Great post! Photos are amaizing!
    If you want that we follow each other,let me know by leaving a comment,and also hope you'll click on link at the end of my last post --> http://beautyshapes3.blogspot.hr/2017/07/simple-summer-outfit-zaful.html

    OdpowiedzUsuń
  12. moja mama uwielbia takie deserki podsunę jej ten patent:) Dziękuję w jej imieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno kiedyś skorzystam z przepisu :)
    Pozdrawiam!

    lublins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. O mniam! Muszę zrobić! Pożywny, proteinowy słodycz wprost idealny dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Najgorsze jest to, że jeszcze nie widziałam w sklepie tego jogurtu, a szukałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może ludzie wykupują, a może Lidl w którym robisz zakupy nie ma tych jogurtów w ofercie? Chociaż to by było dziwne.

      Usuń